De sportmassage die door mij wordt toegepast is die van Jack Meagher. Jack Meagher is de grondlegger van de sportmassage in de jaren 50. Zijn methode wordt gekenmerkt door de accuraatheid van de massage. De accuraatheid en de diepte van de inwerking zorgen voor een directe ontspanning van de spier.

Een verkleving vraagt om:

  • Een Hyperemia (vermeerdering van de bloedcirculatie) (Direct Pressure)
  • Therapeutische bewegingen op de vezels in de spier om de normale beweging, van verkorten en verlengen, terug te krijgen.(Cross Fiber Friction)
  • Bewerking van de gehele spier door compressies. (Compressesions)Compressies is een ritmische druk waarbij je de spier als het ware tegen het bot duwt.

 

Spieren
Een spier is een weefselstructuur van cellen die de eigenschap hebben te kunnen samentrekken, waardoor beweging mogelijk is. Skeletspieren (hechten aan het skelet) zorgen door samentrekking en ontspanning voor de beweging in het skelet en daardoor ook in het lichaam. Spieren zijn altijd via pezen met het skelet verbonden, omdat de pezen een veel grotere kracht kunnen opvangen dan de spieren. De pezen vangen de klappen op, maar de spieren zorgen voor de beweging van het skelet en zijn tevens een beschermer van de gewrichten.

Aanspanning en ontspanning van de spieren
Een paard bestaat voor 60% uit spieren. De spieren van een paard spannen zich aan en ontspannen zich daarna weer. De ontspanning moet synchroon gaan met de aanspanning. Het aanspanningproces zal altijd functioneren, maar juist bij het ontspanningsproces gaat het mis. Doordat het ontspanningsproces hapert wordt het paard beperkt in zijn bewegingsvrijheid. Simpel gezegd houdt het ontspanningsproces in feite in dat de vezels over zichzelf heen vouwen, dit proces is afhankelijk van de energietoevoer. De energietoevoer wordt verzorgt door ‘adenosine tripphosphate’, wat je kunt afkorten als ATP. ATP wordt gevormd door de samenwerking en opname van zuurstof en suiker(glucose) uit voedsel.

Het ontstaan van spierspanningen
Door de beweging van het paard worden de spiervezels samengetrokken. Gebeurd dit in vergrote staat dan kunnen deze spieren zich slecht of helemaal niet meer ontspannen. Dat wordt veroorzaakt door een verkleving van beschadigde spiervezels. Hierdoor kunnen zuurstof en glucose niet meer hun weg vinden door de gehele spier, ook afvalstoffen worden niet meer goed afgevoerd. De spier verliest zijn functie als beschermer en verliest zijn flexibiliteit. Spierspanningen blijven niet beperkt tot een plek. Doordat de naastliggende spiergroep de functie moet overnemen wordt de spanning ook tot die spiergroep verspreidt.

Hoe ontstaan spierproblemen
Iedere beweging van een paard produceert een enorme hoeveelheid spanning naar een punt. Een spier bevat ongeveer een kwart miljoen vezels. Daar waar een probleem ontstaat betreft het in eerste instantie maar een kleine beschadiging van tienduizend vezels. Doordat deze blokkade nog maar erg klein is realiseert niemand zich dat dit later een probleem gaat vormen. Het paard heeft nog genoeg kracht om normaal te functioneren, maar zodra er meer beschadigingen ontstaan geeft dit spanning in de spieren. Deze spanning noemt men spierpijn en veroorzaakt ongemak maar vooral pijn.