Osteopathische visie
Een orgaan glijdt, beweegt, leeft, vibreert, trilt dankzij de serosa, fascia, ligamenten en andere soepele en levende weefsels, die het paardenlichaam met elkaar verbinden. Elk bewegingsverlies, elke fixatie of aanhechting aan een andere structuur, zelfs in zeer geringe mate, betekent verandering in het orgaan.

Een gezond lichaam is in staat zijn natuurlijke balans zelf in stand te houden. Als het lichaam dusdanig verstoord is dat er geen sprake meer is van een natuurlijke balans, kan het lichaam dit niet meer zelf corrigeren. Te denken valt aan bijvoorbeeld een val, vastliggen of een periode van ziekte. Het lichaam zal op dat moment de disbalans elders gaan compenseren. Dit gebeurt altijd in een keten van met elkaar verbonden organen en structuren. Raakt één schakel van de keten uit balans, dan trekt deze schakel de volgende mee.

Het lichaam werkt als één geheel. Het is bij een behandeling daarom belangrijk om het hele lichaam te onderzoeken: de beweeglijkheid van het spijsverteringsstelsel, van het middenrif, de borstkas en van de wervelkolom inclusief de hals, nek en schedelbasis. Een goed functionerend spijsverteringssysteem, waar het caecum een belangrijk deel van uitmaakt, is afhankelijk van een goede beweeglijkheid van maag en darmen, van een goede doorbloeding, een goed functionerend zenuwstelsel, zo min mogelijk stress en de juiste voeding. Beweging stimuleert de spijsvertering. Zonder goede stimulatie raakt de doorbloeding van het systeem verstoord en wordt het in zijn functie belemmerd.

Het pariëtale systeem
Osteopaten behandelen met hun handen het pariëtale systeem, dat bestaat uit spieren, pezen, gewrichten en zenuwen. In het geval van een blokkade kunnen de klachten zich voordoen in het gehele segment van de bijbehorende wervel. Naast een spierprobleem kan er dus ook sprake zijn van een pijnlijk gewricht of van een stuk huid dat doof of juist overgevoelig is. Beperkingen in het bewegingsapparaat kunnen ook verstoringen veroorzaken in maag en darm en daar tot klachten leiden.

Het viscerale systeem
Het viscerale systeem omvat alle organen. De organen worden deels aangestuurd door zenuwen die vanuit het ruggenmerg ontstaan. Door een blokkade van een wervel kan het paard problemen krijgen met het daarbij behorende orgaan, maar andersom kan ook. Door een orgaanstoornis kan (kunnen) de bijbehorende wervel(s) geblokkeerd raken. Door bewegingen van het middenrif worden de organen in beweging gebracht, waarbij ze subtiel langs elkaar moeten kunnen glijden. Door met de handen te voelen, zoekt de osteopaat naar beperkingen in de organen en herstelt hij de glijvlakken tussen de organen daar waar deze beperkt zijn.

Het cranio-sacraal systeem
Het cranio-sacraal systeem bestaat uit:

  • het centrale zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg;
  • de dura mater, het arachnoid en de pia mater;
  • het hersenvocht.