Wat is Cranio Sacraal?
Het cranio-sacraal systeem bestaat uit:
- het centrale zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg;
- de dura mater, het arachnoid en de pia mater;
- het hersenvocht.
Het cranio-sacrale systeem is één geheel. Het wordt omgeven en beschermd door de botten van het cranium (schedel) en de wervelkolom tot onderaan het sacrum (heiligbeen). De hersenen pompen het hersenvocht vanaf het cranium via de wervelkolom naar het sacrum. Ze doen dat in een golvende beweging die het Cranio-Sacraal Ritme wordt genoemd. Door de pompbewegingen van het Cranio-Sacraal Ritme krijgen de cellen continu ‘vers vocht’ toegediend. Na gebruik van dit vocht, waarin zich inmiddels afvalstoffen hebben opgehoopt, wordt het opgenomen in de bloedbaan. Wordt het ritme door een lichamelijke of emotionele ‘blessure’ in zijn functie belemmerd of verstoord, dan belemmert dit de doorstroming in het lichaam en dat heeft een negatief effect op de gezondheid. Dit ritme golft door het hele lichaam en hierin beweegt alles mee, van het bindweefsel (fascie) om de organen heen tot en met de botten, spieren en pezen.
Binnen het cranio-sacraal systeem bevinden zich het zenuwstelsel, de primaire ortho- en parasympatische centra, de hypothalamus en de hypofyse. Vanuit de schedelbasis en hoge nek lopen de zenuwen die het maagdarmstelsel besturen. Via de hals passeren ze de borstkas en het middenrif om zo bij de buikorganen terecht te komen. Bewegingsbeperkingen in het verloop van deze zenuwen kunnen leiden tot overprikkeling of belemmering van de aansturing van maag of darmen. Een cranio sacraal therapeut controleert de beweeglijkheid van de schedel, van de nek en hals, de borstkas met het middenrif, en van de rug en het heiligbeen. De beweeglijkheid van de verschillende onderdelen staat in verband met het functioneren van de organen. Daar waar beperkingen worden gevonden wordt behandeld.
Behandelen
Door mijn handen zachtjes op het lichaam te plaatsen, voel ik deze beweging. Door gedegen anatomische kennis en omdat ik weet hoe een bepaalde beweging zou moeten zijn, daarbij gebruik makend van bepaalde technieken en mijn intentie, kan ik de doorstroming weer op gang krijgen in het lichaam. Zo krijgt het vocht meer ruimte om makkelijker door te stromen. Een diepe ontspanning is het gevolg. Door de diepe ontspanning en verwerking kan het bindweefsel (fascie) zich in zijn natuurlijke staat herstellen. Cranio Sacraal geeft niet alleen verlichting en verbetering bij lichamelijke problemen bij paarden. Ook veel gedragsproblemen bij paarden zijn terug te voeren op verstoringen in het Cranio Sacrale systeem.
Zo kan een paard hierop reageren door zijn hoofd te laten hangen of te gaan likken, kauwen of te gaan gapen en briesen. Het kan ook zijn dat hij of zij eerst even onrustig wordt waarna hij of zij het kan verwerken en daarna weer gaat likken, kauwen etc. Soms vallen ze zelfs bijna in slaap of gaan ze staan kwijlen wat het gevolg is van de diepe ontspanning die ze voelen.
Gedurende de behandeling kan het zijn dat het Cranio Sacrale systeem stil komt te liggen. Dat wordt ook wel het ‘stillpoint’ genoemd. Hierin kunnen zich een heleboel dingen herstellen en helen. Processen spelen zich dan af diep binnenin het lichaam. We werken met Cranio Sacraal van binnen naar buiten.